Dünya çocukları nasıl oyunlar oynuyor?
 

Çocuk oyunları doğdukları kültürlerden etkilenir. Bu yüzden her kültürde farklı oyunlar oynanır. National Geographic KIDS, 23 Nisan öncesinde dünya çocuklarının oyun tercihlerini araştırdı.

Her ülke kendi oyunlarını yaratarak halk kültürünü ayakta tutmaya çalışır. Örneğin ülkemizde sosyal paylaşımı ve sağlıklı egzersizi geliştiren oyunlar tercih edilir. Önemli olan kazanmak değil, iyi vakit geçirmektir. Bazı kültürlerde ise oyunlar daha çekişmelidir. Heyecanlı bir aktivitenin sonunda mutlaka kazanan birileri olur.

Türkiye’de oynanan geleneksel çocuk oyunları çoğunlukla türkülü, tekerlemeli, bilmeceli ve danslıdır. Aç kapıyı bezirganbaşı, yağ satarım bal satarım, köşe kapmaca, seksek, yakan top, çelikçomak, uzun eşek ve istop en sevilen oyunlar arasında yer alır.

Diğer ülkelerde yaşayan çocuklar nasıl oyunlar oynar?
BÜYÜK FENER OYUNU
Japonya
Japon çocukların en sevdiği oyunlardan biri, büyük fener adını taşır. Bu şaşırtmacalı oyunda oyuncular, çember oluşturacak şekilde yere oturur. Oyun, bir oyuncunun ellerini birbirine yaklaştırarak “Büyük fener” demesiyle başlar. Yanındaki oyuncu ellerini açarak “Küçük fener” der ve oyun bu şekilde devam eder. Hızlı oynandığında daha da eğlenceli hale gelen bu oyunda yanlış yaparak sırayı bozan oyundan çıkarılır.

ZIPLAMAK SERBEST
İngiltere
Ladder jump adlı oyun İngiliz çocuklar arasında çok popülerdir. Üç ya da dörderli gruplara ayrılan çocukların her biri bir numara alır. Her takımın bir numaralı oyuncusu başlama çizgisine gelir ve iki ayağını birbirine bitiştirerek en uzak mesafeye sıçrar. Daha sonra iki numaralı oyuncu bir numaralı oyuncunun bıraktığı ayak izlerini başlangıç noktası alarak aynı şekilde sıçrar. Gruptaki herkes bir kere sıçradıktan sonra ayak izlerini başlangıç noktasından en uzağa taşıyan grup oyunu kazanır.

Haberin detayları National Geographic Kids’in Nisan sayısında...

Kaynak: www.ntvmsnbc.com    1 Mayıs 2008

 
Süper Teyze 371
Genç adam bazı yakınmalarla doktora başvurmuştu. Doktor adamı muayene ettikten sonra sorular sormaya başladı : - Uyku durumunuz nasıl ? - Fena değil, dedi adam. - Uykunuzda konuşur musunuz peki ? devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.