Seymour’un objektifinden ’savaş çocukları’
 

Robert Capa, Henri Cartier-Bresson ve George Rodger’la birlikte Magnum Fotoğraf Ajansı’nın kurucularından biri olan ve Arap- İsrail Savaşı’nda çalışırken vurularak öldürülen ünlü savaş fotoğrafçısı David Seymour’ın yapıtları Washington’daki Corcoran Sanat Galerisi’nde sergileniyor. Seymour’ın 75 adet çalışmasının yeraldığı serginin başlığı ’Kalpten Yansımalar’.

Sergide, Seymour’ın dünyayı alt üst eden kanlı savaşlardan sonra çektiği çocuk fotoğrafları yer alıyor.

Seymour, Varşova’da 1911 yılında Yidiş (Almanca, İbranice ve Slav dilleri karışımı bir dil) kitapları basan Yahudi bir babanın iki oğlundan biri olarak David Syzmen adıyla dünyaya geldi.

’Chim’ lakabıyla tanınan Seymour, önce Lepizig’de kitap basımı üzerine eğitim aldı. Daha sonra, kimya ve fizik eğitimi almak üzere Paris’e Sorbourne Üniversitesi’ne gitti.

Ailesinin ekonomik durumunun bozulması üzerine foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Seymour’ın ailesi İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Polonya’da bir gettoda öldü.

Savaştan sonra ABD vatandaşı olan ve Seymour adını alan ünlü fotoğrafçı Fransa’da Halkçı Cephe’nin iktidara gelişini, sokak gösterilerini ve çatışmaları görüntüledi.

1936-1938 yılları arasında süren İspanyol iç savaşında çalıştı. 1947 yılında Robert Capa, Henri Cartier-Bresson ve George Rodger’la Magnum fotoğraf ajansını kurdu.

1956 yılında Süveş Kanalı’nda Arap- israil savaşını görüntülerken vurularak öldürüldü.

David Seymour, Life, Paris Match gibi ünlü dergilenr için çalıştı. Çalışmaları siyah- beyaz ağırlıklı olan Seymour, renkli fotoğrafın popülerleşmesinin ardından Sophia Loren, Gina Lollobrigida ve Kirk Douglas gibi dönemin ünlülerini de görüntüledi. 
Kaynak: Hürriyet 16 Mart 2006  

 
Süper Teyze 391
Geceyarısı küçük Berk yattığı yerden babasına seslendi : - Babacığım, bana bir bardak su verir misin lütfen ? - İyi ama oğlum, şimdiye kadar tam beş bardak su getirdim sana, dedi adam. Be devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.