Yaşayan en pahalı iki Türk ressamı
 

Türkiye’nin en çok okunan haftalık haber ve aktüalite dergisi Tempo’nun son sayısındaki habere göre Türkiye’de 200 civarında resim koleksiyoncusu var. Tempo’nun sorusuna cevap veren ünlü galericiler Yahşi Baraz, Tevfik İhtiyar, Evin İyem ve Haluk Dostoğlu, müzayedeci Raffi Portakal ve koleksiyoncu Mustafa Taviloğlu, koleksiyonerlerin peşinde koştuğu iki sanatçıyı, Nuri İyem ve Burhan Doğançay’ı ‘Türkiye’nin yaşayan en pahalı ressamları’ seçtiler.

Bugün 75 yaşında olan Doğançay’la 89 yaşındaki Nuri İyem’in tabloları, yaklaşık 4 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor.

1915 doğumlu olan Nuri İyem, Akademi’de Nazmi Ziya, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat atölyelerinde çalıştıktan sonra Levy’den dersler aldı. İyem, Akademi’nin orta bölümünden Ragıp Gökcan ile birlikte birinciliği paylaşarak mezun oldu. Yüksek bölümü yeni açılan Akademi’ye 1940 yılında yeniden giren ve dört yıl sonra okulu bitiren sanatçı, toplumcu-gerçekçi sanat anlayışını paylaştığı arkadaşlarıyla ‘Yeniler Grubu’nu kurdu. Boyut ve soyut sonrası olmak üzere iki dönem altında biçimlenen Nuri İyem’in sanatı, akademi merkezli sanat görüşlerine karşıt bir seçenek üzerinde kimliğini buldu.

New York’ta yaşayan Burhan Doğançay’ın eserleri, Guggenheim, Metropolitan gibi dünyanın birçok ünlü müzesi tarafından satın alındı. Sanatçının eserleri, Avrupa Birliği’nin Brüksel’deki binasını da süslüyor. Doğançay ‘Çalışmalarım ya da yurtiçinde müze açmak gibi uğraşılarıma baktığımda, şimdi her şeyin meyvesini aldığımı söyleyebilirim. 5 kitap yazıldı sadece benim için. Ve bu kitaplara 6 ünlü müze müdürü yazı yazdı’ dedi. 
Kaynak:Hürriyet 9 Aralık 2004  

 
Süper Teyze 3
Tolga okuldan eve gelince annesi sordu : -Bu gün okulda neler yaptın tatlım ? Tolga yorgundu,isteksizce cevap verdi : -Türkçe ! -Başka ? -Matematik ! -Başka ? -Beden eğitimi !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.