Kitabı yazıldı: Yazarlar NASIL YAZAR oldular?
 

Feridun Andaç ’Yazarın Kitabı’ adlı son çalışmasında Orhan Pamuk’tan Murathan Mungan’a, Elif Şafak’tan Fakir Baykurt’a 50 yazarın kendi kaleminden çıkan metinlerle ’Nasıl yazar oldunuz?’ sorusuna verdikleri cevapları biraraya getirdi.

 Mutlu olabilmem için her gün bir miktar edebiyatla ilgilenmem gerekiyor. Bunu özür diler gibi ve durumu açıklamak için söylüyorum’ Orhan Pamuk bu cümlelerle başlıyor yazarlık serüvenini anlatmaya, Murathan Mungan edebiyat serüvenini ’Bazı kaderler erken çiziliyor’ diye açıklıyor. Feridun Andaç ’Yazarın Kitabı’ adlı son kitabında Türkiye’nin önde gelen yazarlarının kendi kalemlerinden edebiyat serüvenlerini açıklıyor. Andaç bu kitabı hazırlamak için yazarlara ’Okuma serüveninden yazma eylemine uzanan yolu anlatan bir deneme yazar mısınız?’ sorusunu yöneltmiş. Onlardan aldığı cevapları da bir kitapta toplamış. Bu soruya cevap verenler arasında ise Zeyyat Selimoğlu’ndan Tarık Dursun K.’ya, Doğan Hızlan’dan Mario Levi’ye, Ayfer Tunç’tan Elif Şafak’a kadar 50 yazar var yaklaşık 300 sayfalık kitapta.

Kimi Mungan gibi yazma tutkusunun kaderlerinde olduğunu söylüyor, kimi Elif Şafak gibi ’kendindeki uyumsuzluğu saklayabilmek’ için yazmaya başladığını anlatıyor. Aslı Erdoğan yazmanın bir ayin olduğunu söylerken Sema Kaygusuz’ a göre ’gerçeğin avuntusu’. Ayfer Tunç ise ona bu mesleği kazandıranın annesi olduğunu anlatarak ’Teşekkür ederim anne’ diyor.

Andaç’ın ’Öykücünün Kitabı’yla başladığı serinin ikinci kitabı olan çalışma, hayranlık duyulan yazarların edebiyat serüvenine tanıklık etmenin yanı sıra 50 önemli ismin kaleminden çıkan denemeleri birarada okuma fırsatı da veriyor. Üstelik onların yazma macerasına tanıklık ederken bir romana başlarken yaşadıkları sancıları Oya Baydar’ın ’Yazmaya uğraşırken bıkıp usanıyorum kendimden ve yazdıklarımdan’ açıklaması gibi itiraflarını ve bir kitabın nasıl ortaya çıktığını öğrenmeyi sağlıyor Andaç’ın bu çalışması. Andaç ise kitabını anlatırken ’Siz, burada, onlardan bir bölümün dünyalarına yolculuğa çıkarken, bir de bakacaksınız ki yeni bir serüveninin kitabı ulaşacak elinize’ diyor.
Kaynak:NetHaber 18 Ekim 2004

 
Süper Teyze 370
Öğretmen Türkçe dersinde anlatacaklarını bitirdikten sonra, dersin başından beri arkadaşlarıyla sohbet eden ve kendisini hiç dinlemeyen Bora’yı tahtaya kaldırdı : - Neden dersi dinlemiyorsun oğlu devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.