Türkçe, en zengin dillerden
 

Fransızca’nın yetersiz olmasına karşın, dünyaca kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Ertem, “Türkler, 15. ve 16. yüzyıllarda sırtlarını ana dillerine döndü. Fransızlar ise dil bilimi üzerine çalışmalar yapıp, araştırma birimleri kurdular” dedi.
 
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi’nce düzenlenen ‘Uluslararası gelişmeler ve Türkçe’nin durumu’ konulu Türk Dili Kurultayı yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ertem, kurultayın açış konuşmasında, Türk dilinin önemine, ekleri bakımından zenginliğine ve yapısal özelliklerine dikkati çekti.

 Fransızca’nın yetersiz olmasına karşın bu dilin dünyaca kabul edildiğini belirten Ertem, “Türkler, 15. ve 16. yüzyıllarda sırtlarını ana dillerine döndü. Fransızlar ise dil bilimi üzerine çalışmalar yaparak araştırma birimleri kurdular. Bugün bakıldığında kökü olmayan Fransızca, İngilizce’den sonra dünya ülkelerini zorlayan ikinci dil” dedi.
       Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytekin Keskin de dil ile kültürün bağlantılı olduğunu söyledi.
       Keskin, Türkiye’de hızla anadilden uzaklaşıldığını belirterek, “Kendi dilimize sahip çıkmamız gerekirken, başta İngilizce olmak üzere diğer yabancı dillere yöneliyoruz. Dilimizdeki yozlaşmanın önüne geçmek için bir an önce önlem alınmalıdır” diye konuştu.
      
TÜRKÇE ÇOK ZENGİN BİR DİL
       Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Kemal Ateş de Türkçe’nin üretken ve doğurganlıyla dünyanın en zengin dillerinden biri olduğunu söyledi.
       Türkçe’nin, dünyanın en talihli dili olduğunu belirten Ateş, “Aynı zamanda da en talihsiz dilidir. 600 yıldır Türkçe’ye sırtımızı döndük. Bu süreçte de birçok sözcük kaybolup gitti. Cumhuriyetten bu yana yerleştirdiğimiz yazı dilini artık İngilizce zorluyor. Böyle giderse ana dilde eğitim yapmamız tarihe karışacak.”
       SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da konuşmasında, Türkiye’nin, Türkçe’ye gönül veren bilim adamlarına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, halkın da diline sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
       ADD Konferans Salonu’ndaki toplantıya, ADD Mersin Şube Başkanı İlker Taşyürek ve çok sayıda davetli ile eğitimci katıldı.
Kaynak:Ntvmsnbc 27 Eylül 2004
       

 
Süper Teyze 275
Öğretmen eğlenceli sorularla, 1. sınıf öğrencilerine hesap öğretmeye çalışıyordu. Ferit’e sordu : - Parktaki parklardan birinin üzerine 5 tane kuş konmuş. Sonra kuşlardan biri düşmüş ölmüş. Bankt devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.