Perre’de Jüpiter kabartma heykeli
 

Adıyaman’da, Perre Antik Kenti’nde, 2001 yılında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan Jüpiter Dolichenos’a ait yazılı kabartma heykel, Kommagene tarihine ışık tutacak.

Başkent Samosata (Samsat) ile Melitene (Malatya) arasında kurulan Kommagene Krallığı’nın 5 büyük yerleşim biriminden biri olan Perre Antik Kenti’nden çıkarılan yazılı kabartma heykel üzerinde araştırma ve incelemeler sürüyor.

Bu amaçla Adıyaman’a gelen Almanya’nın Münster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engelbert Winte, komutan Gaius Ioulius Paulus’un tanrı Jüpiter Dolichenos adına yaptırdığı yazılı kabartma heykelin Kommagene Krallığı’nın tarihine ışık tutabilecek öneme sahip olduğunu ifade etti.  
 
BÖLGEDE İLK JÜPİTER BULUNTUSU
       Heykelin orijinal olduğunu belirten Winte,”Bu konuda yaptığımız çalışmalar sürüyor. Omzunda pelerini, göğsünde zırhı ve belindeki kılıcı ile asker giysisi içindeki Jüpiter, elinde kartal tutar biçimde betimlenmiş. İlk defa bu bölgede Jüpiter’e ait buluntu ortaya çıkarıldı. Bu da çok önemli. Çünkü daha önce Avusturya ve İtalya’da da bulunan kabartma heykelin ana yurdunun Adıyaman olduğu da ilk kez ortaya çıkmış oluyor. Jüpiter, bu bölgedeki bir asker ve komutanmış. Zaman içerisinde batıya gitmiş, oradaki savaşlarda gösterdiği başarı ve kahramanlıklarla ün salmış ve herkes tarafından tanınmıştır” diye konuştu.
       Winte, Perre Antik Kenti’nde 2001 yılında başlayan kazı çalışmalarının 2004 yılında da süreceğini, burada ortaya çıkarılacak eserlerle ilgili kitap hazırlamayı düşündüklerini söyledi.
Kaynak:Ntvmsnbc 27 Eylül 2004
          
  

 
Süper Teyze 95
  İpek annesine seslendi : - Anneciğim ! Anneciğim ! Yediğim elma kurtluymuş ! Farkına varmadan yutuverdim kurtçuğu ! Annesi kızını yatıştırmaya çalıştı : Korkma yavrum, bir şey olmaz devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.