Gezici Festival’den çocuklara
 

Bu yıl 1 ile 31 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Avrupa Filmleri Festivali-Gezici Festival’in miniklere bir sürprizi var. Festivalde 6 ile 12 yaşları arasındaki çocuklar için özel bir bölüm ayrıldı. Clermont Ferrand Kısa Filmler Festivali tarafından oluşturulan ilk pakette dokuz kısa metrajlı film yer alıyor. Canlandırma sinemasında önemli bir yere sahip olan Çek Cumhuriyeti’nden Kratky Film’in seçtiği ikinci pakette ise altı film var.

Dünyanın en önemli kısa film festivallerinden biri olan Clermont Ferrand tarafından oluşturulan ilk pakette dokuz kısa metrajlı film yer alıyor. Bu bölümde hepsi uluslararası festivallerde birçok ödül almış, Fransa, Belçika ve İsveç’ten gelen filmler yer alıyor.

Bir dağın tepesinde bir sağa bir sola sallanarak, içinde yaşayanların huzurunu kaçıran bir evin öyküsünü anlatan Dünyanın Sonunda bol ödüllü bir canlandırma filmi. Denizde Yaşayan Tek Gözlü Dev tek gözlü bir deniz feneri bekçisinin yalnızlıktan  kurtulma çabalarını anlatıyor. Altı tane davulcunun dört bölümlük ilginç konserini izleyeceğimiz Bir Daire ve Altı Davulcu İçin Müzik, İsveç’ten deneysel bir kısa film. Çöpçü, bir çöpçüyü üzenlerin başlarına neler gelebileceğini anlatan, oldukça etkileyici bir canlandırma. Kardan adam yapmak isteyen beş yaşındaki bir çocuğun hikayesi olan Beyefendiler Fransız canlandırmasının son örneklerinden. 5 dakikalık Belçika canlandırması, Yoldan Çıkmalar bize hayatın trafikte ne kadar zor olduğunu anlatıyor. Kafesteki Kuşlar Uçamaz, bol ödüllü bir Fransız canlandırması. Gölgelerin dans ettiği Gece Boğa Güreşi, genç bir matodorun herkes uykudayken köyünden ayrılışını konu alıyor. Her şeyin bilgisayarla yönetildiği bir çiftlikte bir gün hayvanlar ve makinalar kontrolden çıkarsa ne olur? Kilisenin Üstünden Atlamak İsteyen İnek yine bol ödüllü bir Fransız canlandırması.

CANLANDIRMA SİNEMASINDAN

Canlandırma sinemasında önemli bir yere sahip olan Çek Cumhuriyeti’nden Kratky Film’in seçtiği ikinci pakette ise altı film var. 20. yüzyılın ortalarında Çekoslovakya’da, devlet televizyonu tarafından desteklenen canlandırma sineması hızla gelişti. 1945 yılında hala Nazi işgali altında olan ülkede Animation Brothers adıyla kurulan stüdyo en önemli Çek canlandırma ustalarını bünyesinde topladı. Kratky Film’in canlandırma programında 1949-1987 yılları arasında gerçekleştirilmiş Çek canlandırma sanatının en iyi örnekleri olarak kabul edilen filmler yer alıyor. 

Şeytanın Değirmeni, bir savaş gazisinin, değirmene yerleşen şeytanla olan romantik mücadelesini anlatan 1949 yapımı bir kukla canlandırma filmi. Milos Macourek’in modern masalından uyarlanan Silindir Şapkanın İçinde Biyoloji, buldukları silindir şapkayla fantastik olaylara neden olan iki çocuğun hikayesi. Filmin yönetmeni ünlü Dorothy hikayelerinin yazarı Bozena Mozisova.Karınca ve Cırcır Böceği hikayesinin kaybedeni cırcır böceği bu kez kazanıyor. Cırcır Böceği ve Örümcek’te kendisini yaralamaya çalışan örümceği bozguna uğratan cırcır böceğinin öyküsünü izleyeceğiz. Kral Ve Gulyabani, altın tutkusunun kurbanı Kral Midas’ın trajikomik hikayesinin modern bir uyarlaması. Arkadaşı küçük fareyi iyileştirecek bitkiyi, tüm dünyada aradıktan sonra, aradığının yuvasının yanında yetişen papatya olduğunu öğrenen köstebeğin yolculuğunu anlatan Köstebek Ve İlaç, 1987 yapımı bir canlandırma.

Çocuk filmleri toplu gösterimi Gezici Festival’in Ankara’da sponsorluğunu üstlenen Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezleri’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek. Filmler, 1-6 Ekim tarihleri arasında her gün saat 10:30’da Ankapol Sineması’nda ücretsiz olarak gösterilecek. 2 Ekim Cumartesi ve 3 Ekim Pazar günleri yapılacak gösterimler herkese açık olacak. 1, 4, 5, 6 Ekim’deki gösterimler için ise çocuklar Çankaya Belediyesi’nin sağlayacağı araçlarla okullarından alınıp Ankapol Sineması’na getirilecek. Çocuk filmleri, 8-14 Ekim’de Bursa’da, 15-21 Ekim’de İzmir’de, 22-24 Ekim’de Kars’ta, 25-28 Ekim’de Van’da, 29-31 Ekim’de Kayseri’de her sabah 10:30 seansında Bursa, İzmir, Kars, Van ve Kayseri Belediyeleri’nin katkılarıyla çocuk izleyicilerle buluşacak.
Kaynak:Hürriyet 16 Eylül 2004


 
Süper Teyze 280
Annesi hasta olduğu için,evde yemekleri günlerdir Alara ve babası yapıyorlardı. Alara o gün çikolatalı puding yapmak istedi. Babası da izin verdi. Ancak küçük kız puding tarifini okuduktan sonra, ya devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.