Atatürk’ü hiç böyle görmediniz
 

Mustafa Kemal Atatürk denilince aklınıza ne geliyor? Cesur ve kararlı bir kumandan, ciddi bir devlet adamı, kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal hayatını yeniden yapılandıran bir devrimci. Peki ya yaşadığı dönemde yayınlanan çeşitli dergilerde Atatük ile ilgili karikatürlerin de çıktığını biliyor muydunuz. Tıpkı günümüzün devlet adamları gibi. Tarihin tozlu raflarına terkedilmiş Atatürk karikatürleri İsmail Şen tarafından derlenip, kitap haline getirildi.

1913 ve 1938 Yılları Arası Yayınlanmış arikatürleriyle Atatürk ve DÖnemi adlı kitap Sarnıç Yayınları tarafından okura sunuluyor.

Atatürk hakkında, askeri dehası, ekonomi politikaları, dil ve tarih konusundaki görüşleri, hatta Dolmabahçe Sarayı’nda kurulan dost meclislerindeki sohbetleri ve evliliklerine kadar pek çok konu hakkında bilgi ve belge bulmak mümkün.

Oysa Atatürk de tıpkı günümüz politikacılarının olduğu gibi döneminde yayınlanan çeşitli dergilerde karikatürlere de konu oldu. Özellikle de 1920’li yıllarda..

İsmail Şen, kitabında yaklaşık 20 yıla yayılmış bir dönemde yayınlanan, Atatürk konulu karikatürleri biraraya getiriyor. Bu karikatürler Atatürk’ü pek tanıdık olunmayan bir açıdan yansıtmalarının yanısıra Türkiye’nin yakın tarihiyle ilgili bilgiler de içeriyor.

Kitapta, Karagöz, Diken,Güleryüz, Ayine, Aydede, Akbaba, Zümrüdüanka gibi dergilerde yayınlanan karikatürlerden derlediği bir seçki yer alıyor.
Kaynak:Hürriyet 13 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 377
Munise teyze , komşusu genç hanıma kahve içmeye gitmişti. Sohbet sırasında gözü sehpanın üzerindeki  kanaviçe işi örtülere takıldı. - Ne kadar güzel örtüler ! Çok beğendim ! dedi heyecanla devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.