Nasreddin Hoca Eskişehirli çıktı
 

İki ayrı bilimsel etkinlikte, Nasreddin Hoca’nın Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’ne bağlı Hortu Köyü’nde dünyaya geldiği bilgileri doğrulandı. Böylece, Nasreddin Hoca’nın Eskişehirli mi, yoksa Konyalı mı olduğu tartışması sona erdi. 

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erol Altınsapan’ın gerçekleştirdiği Fatma Hatun Mezarı Kurtarma Kazısı’nın (Nasreddin Hoca’nın Eskişehirli olduğuyla ilgili) sonuçları, sanat tarihi ve arkeoloji çevrelerinde kabul gördü.

Doç. Dr. Altınsapan, kemikleri ve bulguları, Nisan ayında Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen 8. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazı ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nda, Mayıs ayında da Konya’da gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı 26. Uluslararası Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nda sundu.
       Her iki etkinlikte, Nasreddin Hoca’nın Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’ne bağlı Hortu Köyü’nde dünyaya geldiği bilgileri doğrulandı. Böylece, Nasreddin Hoca’nın Eskişehirli mi yoksa Konyalı mı olduğu tartışmaları bilimsel netlik kazanmış oldu.
       Altınsapan, yaptığı açıklamada, yerel ve ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği ve yıllardan beri tartışılan Nasreddin Hoca’nın nereli olduğu konusuna bu noktada açıklık getirildiğini söyledi.
      
AKŞEHİR’DE HÜZÜN, ESKİŞEHİR’DE SEVİNÇ
       Nasreddin Hoca’nın Sivrihisar halkı ile Akşehir halkı arasında paylaşılamadığını belirten Altınsapan, “Her iki ilçede Nasreddin Hoca’nın şenliklerle anılması bunun bir göstergesidir. Özellikle Akşehirliler, sık sık beni arayarak bu bilginin doğru olup olmadığını soruyor” dedi.
       Sivrihisar Belediyesi’nin isteği üzerine geçen yılın Ağustos ayında Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde başlatılan kazılar sonucu, Nasreddin Hoca’nın kızı Fatma Hatun’a ait kemiklerin bulunduğunu belirten Altınsapan, çalışmaların ardından kemiklerin Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildiğini kaydetti.
       Fatma Hatun’un mezartaşını, Akşehir’deki Taş Eserler Müzesi’nde bulduğunu ifade eden Altınsapan, söz konusu mezar taşının Sivrihisar İlçesi’nde yapılacak türbenin ardından getirileceğini bildirdi.
Kaynak:Ntvmsnbc 4 Ağustos 2004
        
 

 
Süper Teyze 241
Küçük kız merakla annesine sordu : - Anneciğim neden düğünlerde bütün gelinler beyaz giyerler ? - Çünkü düğün günü, gençkızların en mutlu günleridir kızım. Beyazlar içinde, mutlu bir hayata ba devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.