Kukla İbiş Almanya’da yok satıyor
 

Çocuklara yönelik bir oyun için gittikleri Almanya’dan ’kukla’ ihracatçısı olarak dönen Ankara Sanatevi oyuncuları, 3 yılda 2 bin kukla sattı. Oyuncular, el yapımı kuklalara olan ilgiden memnun: Talepler o kadar yoğun ki, zorlanıyoruz.

Amatör ruhla 2002 yılında kurulan Ankara Sanatevi (ANSE) oyuncuları, sahne almak için gittikleri Almanya turnesinde hiç beklemedikleri biçimde ’kukla ihracatçısı’ oldular. Çocuklara yönelik bir oyunla turneye çıkan sanatçılar, oyunda kullandıkları el yapımı kuklaların beğenilmesi ve izleyenler tarafından satın alınması üzerine, tiyatroculuğun yanı sıra bir de kukla satışına başladılar. ANSE’nin sanat yönetmeni Serkan Öztürk, "Kuklaların anavatanı sayılan Almanya’da, yaptığımız kuklaların beğenilmesi ve talep görmesi bizi gerçekten şaşırttı. Bugüne kadar 2 binden fazla kukla sattık" diye konuştu.

ÖNCE OYUN SONRA SATIŞ
Serkan Öztürk, oyundan sonra izleyicilerin oynattıkları kuklaları satın almak istediklerini belirterek, "Üç yılda yaptığımız 50’ye yakın turnede, oyunlarda kullandığımız kuklaların hepsi satıldı" dedi. Öztürk, turneye çıktıkları zaman yanlarında fazladan kukla götürdüklerini söyledi. Öztürk bu yoğun ilgi karşısında, yakında ihraç belgesi alıp bu yolla kukla satışına başlamayı düşündüklerini ifade etti. Öztürk, yakın bir zamanda Almanlar’ın ünlü düşünür ve yazarı Goethe’nin ’Faust’ adlı kitabını kukla tiyatrosunda sahnelemeyi planladıklarını da dile getirdi: "Eğer becerebilirsek oyunu kuklalara Almanca olarak oynatacağız."

KARAGÖZ VE HACİVAT DA OLACAK
Öztürk’ün yardımcısı Vural Arısoy da, geleneksel Türk tiyatrosunun ünlü karakteri İbiş’e diğerlerinden daha fazla ilgi gösterildiğini söyledi. Bunu Avrupalılar’ın Türkiye’yi tanıma isteğine bağlayan Arısoy, Ustalarından öğrendiği kukla yapım tekniklerini, tiyatrodaki arkadaşlarına da öğrettiğini belirtti. Uluslararası Kukla Birliği’nin (UNIMA) yönetim kurulunda görev alan Arısoy, şöyle konuştu: "Serkan, resim bölümünü bitirdiği için tipleri çiziyor; kafalarını yapıyor. Kafaya göre vücut yapılıyor. Kuklaların elbiselerini terziye diktiriyoruz. İpleri ise Savaş Bayındır takıyor. Yakın zamanda Karagöz-Hacivat tiplerinin de kuklasını yapacağız."
Kaynak:Sabah 2 Ağustos 2004

 
Süper Teyze 246
Yakışıklı Türkçe öğretmeni, güzel bir hanıma, fena halde aşık olmuştu ! Bir akşam birlikte romantik bir yemek yediler. Yemeğin sonunda öğretmen, güzel kadına sordu : -  Benimle evlenir misin devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.